Sankt Sigfrids husförsamling

Församlingens präst: f. Peter Albertsson

Missionär: Efraim

AKTIVITETER

Vi håller mässa (Vetus Latine) normalt varannan onsdag klockan 1830. Kontakta F. Peter (073-568 31 64) för exakta tidpunkter.

Jubileumsår

Året 2017 innebär många jubiléer och här I St Sigfrids husförsamling kommer vi att välja ut nåra att uppmärksamma. Vi börjar på en gång med reformationsjubileet (500 år sedan 1517-10-31)

Luther, död eller levande

Året 2000 kom skådespelaren Per Ragnar ut med boken Luther död eller levande. Hade det varit en fråga, hade jag svarat “död” skrev en av bokresencenterna, för vem bryr sig om Luther nu för tiden? Inte ärkebiskopen och tydligen ine någon annan av biskoparna heller. Kanske var resencenten lite för pessimistisk i sin tro att Luther var helt bortglömd, men delvis äe det väl rätt att för teologer är han inte den som har det största inflytandet numera. Däremot på folk i allmänhet! Per Ragnar inledde jubiléumsåret i Karlstad domkyrka med att teckna bilden av slavdrivaren Luther, som sitter på axeln på de flesta av oss och manar oss att arbeta mer, ta större ansvar och få mera gjort. Kort sagt en stressens främsta företrädare. Vilhelm Moberg visar i sin bok Din stund på jorden hur svenskar växer upp med prestationskraven. Från Luther kommer de emellertid inte. Vad hade han att säga då om den mänskliga existensen? Jo: Var inte ensam ofta. Träffa folk, umgås, prata om vad som händer i Venedig eller annat onyttigt. Spela, dans och sjung – det låter som dagens råd om hur utbrändhet ska undvikas! Det finns visserligen böcker på svenska som hävdar att den som inte mår så bra behöver be, men den versionen ligger ganska långt ifrån det tyska Lutherska originalet som säger att den som känner sig nere behöver njuta av en god öl och förlusta sig med sin partner! Förhoppningsvis tar femhundraårsjubiléet död på en sträng, trist lutherbild och ersätter den med verklighetens gladlynte livsnjutare med glimten i ögat!

Per Ragnar turnerar under året och är tillbaka i Karlstad i oktober, då med en nytryckt utgåva av sin bok. Luther är i högsta grad levande!

Biskopsmottagning i Karlstad

I solsken och med dansbandstoner till saxofon i gudstjänsten, tog en fullsatt domkyrka i Karlstad emot sin nye lutherske biskop Sören Dalevi.

Den nye biskopen förklarade att han redan tackat nej till minst sextio olika inbjudningar – och bad om en tid att hinna med det mest prioriterade. Med tanke på att han är oslagbart yngst i Svenska kyrkans biskopskollegium har han mycket tid i stiftet framför sig.

AAK skriver en ny särskild hälsning till honom om ett år!

På kyrkbacken utanför bjöds på smörgås till kyrkkaffet – och biskopen både fotograferades med alla mässans ledare i pomp och ståt och tog emot presenter.

Nattvardskalken delas och ser ut att stråla av Guds härlighets ljus.

Att få alla att titta in i samma kamera är inte enkelt :-).

På presentbordet stor i en påse med handtag från Arboga AAK:s gåva.

Äldre Nyheter

St-Sigfrid-Nyheter-2016       St-Eskil-nyheter-2015        St-Eskil-nyheter-2014

Vem var Sankt Sigfrid:

Sigfrid föddes i Glastonbury som barn till en saxisk familj (därav hans germanska namn), i slutet av 900-talet. Som missionär kom han först till Värend, där hans förkunnelse väckte kraftigt motstånd och flera av hans medarbetare led martyrdöden. Han besökte även Västergötland, vid millennieskiftet år 1000, både som dopförättare åt Olof Skötkonung och vigningsbiskop till missionären för Nordanskog, idag Rekarne, Eskil. Sigfrids mod och offervilja under både med- och motgång, utsänd till ett främmande land, gör honom till ett värdigt föredöme och skyddshelgon åt en spirande församlingsplantering. (Utdrag ur husförsamlingens grunddokument 20160215, St Sigfrids dag)